Ide írhatod a honlap főcímét, ami legfeljebb 75 karakter lehet!

Ide írhatod maximum 250 karakter hosszúságban a honlap leírását ill. szlogenjét. A leírás fontos a weboldal látogatottá tételében, ezért érdemes jól megszövegezni.

Garfield

Eredeti cím

Garfield

Alkotó

Jim Davis

Ország

Egyesült Államok

Nyelv

angol

Megjelenés

1978. június 19. -

Sajtóügynökség

Universal Press Syndicate
(1994 - )
United Feature Syndicate
(1978 - 1994)

Jim Davis 1978 körül alkotta meg Garfieldot. Nem több mint egy hónappal 33. születésnapja előtt a United Media Features ügynökség elfogadta, s a június 19-én kötött szerződés értelmében a képregény 41 amerikai lapban jelent meg. „Azért választottam macskát főhősül, mert sikeres kutyahősök már szép számban léteztek akkoriban a képregény műfajban és én nem szeretek versenyezni." - nyilatkozta Davis.

A Garfield főhősei nem pusztán csak kitalált alakok, hanem valós személyekről mintázottak. Garfield gazdájának szülei szintén vidéki farmerek. Magát Garfieldot Davis saját nagyapjáról, James A. Garfield Davis-ről nevezte el, aki jellemében, sőt testi felépítésében is egyezett Garfielddal. Amellett a rajzoló saját személyisége is jelen van részben, mint a természet iránti kötődése és szeretete, ugyanakkor Jonnak - akárcsak neki - kedvenc sportja a golf.

A képregényt 1978 júliusában az ügynökség levette az újságokból, de az olvasóközönség tiltakozásának nyomására hamar visszahelyezték. Garfield akkora sikert aratott, hogy 1982-re az egyik legnépszerűbb képregényfiguraként tartották már számon, s vagy ezer újságban olvasható volt. Ebben az évben készült az első Garfield-rajzfilm, melyeket maga a szerző készített. 1984-től a Garfield új kiadója az általa még ebben az évben alapított Paws cég és azóta is itt dolgozik.

1987-től már kétezerre bővült a Garfieldot közlő lapok száma szerte a világon, 2000-re ez 2600-ra nőtt és most már több mint negyed milliárdos olvasói tábora van. Kétségkívül a képregények eddigi történetének legnépszerűbb és legsikeresebb figurája Garfield. Maga Davis sem tudja megválaszolni konkrétan alkotása sikerének titkát. Elmondása szerint törekszik a közérthető, általános viccekre, s arra, hogy mindenkinek mondjanak valamit. Két témára nagyon koncentrál, ami valóban minden embert érint, az evés és az alvás, mely jelen esetben Garfield kedvenc „hobbija". Ez a nemzetközi jellegű humor szerinte megköveteli a szleng és a szóviccek kerülését.

Magyarországon 1990-től havonta jelentkező Garfield-magazin olvasható, a SEMIC Interprint Nyomdai és Kiadó Kft. kiadásában.

Jim Davis 1982-től 1991-ig készítette az általa alapított Paws cégnél a képregény alapján a rajzfilmeket. Ezek közül a legtöbb mára már klasszikusnak számít. Később aztán 2006-ban felmerült az ötlet, hogy Garfieldot 3D-ben is közre kéne adni. Így született a Garfield Gets Real, majd a Garfield and the Fun Fest. Később a Boomerang tévécsatornán megjelent a The Garfield Show 3D-s Garfield-sorozat. 2009-ben pedig a Garfield: Pet Force jött létre.

 

Garfield

A történetek központi szereplője. Garfield cinikus, lusta, narancssárga színű macska, aki folyton az evésre gondol. Egy olasz étteremben született, innen az ételek, különösen az olasz ételek iránti szeretete. Kedvenc étele a lasagna. Reggelenként az ő szemében a kávé egy igazi kincs. Utálja a hétfőket, a februári hónapot, a postásokat, a kutyákat, a pókokat, a vekkerét és a mazsolát. Kedvenc időtöltése az evésen kívül az alvás és a tévénézés. A hétfőket legszívesebben átalussza. Általában gazdája, Jon fogyókúrára fogja, ilyenkor gyakori az éhséglátomás Garfieldnál és ez néha bonyodalmat okoz, pl. nyalogatja a szomszéd szobrát, amiről azt hiszi, hogy fagyi. A mindenféle étel mellett Jon páfrányát is meg szokta enni. Garfield és Ubul közt nem éppen felhőtlen a kapcsolat, Garfield butusnak találja Ubult, mindig lelöki és kigúnyolja hosszú nyelve és mindenhova odanyáladzása miatt. Születésnapja előtt ünnepi képsorok tűnnek fel az újságban. Gazdája Jon Arbuckle.

 

Jon Arbuckle

Garfield és Ubul gazdája, egy 30-as éveit taposó férfi, akinek általában nincs szerencséje a nőknél. Telefonon hívja fel nőismerőseit, hogy randira hívja őket, véletlen számokat tárcsáz, és minden elképzelhető dolgot megtesz annak érdekében, hogy randizhasson... Sikertelenül. Ha mégis sikerül randit kérnie, a nő vagy nem jön el, vagy nem normális. Sokszor Jon fura viselkedése és öltözete riasztó a nők számára. Legnagyobb női prédája Liz, aki egyben Garfield állatorvosa. Jon öltözködése sem a legjobb, általában ha randira megy, csúnya nyakkendőt, rikító nadrágot vagy inget vesz fel. Ezen kívül olyan, Garfield számára idegesítő kedvtelései vannak, mint a polka.

Születésnapja július 28-án van. Gyakran megérti Garfieldot, de sokszor fogyókúrára fogja, olyan esetekben, mikor már nem fér be az ajtón. Garfield persze ahogy lehet, kijátssza Jon fogyózási próbálkozásait. Már az első képsoron is szerepelt (1978. június 19.)

Jon egy farmon nőtt fel, majd felnőtt korában költözött a városba. Foglalkozása képregényrajzoló. Telefonon tartja a kapcsolatot szüleivel és egyéb rokonaival. Néha meglátogatja őket.

 

Ubul

Jon kutyája, az angol nyelvű változatban Odie-ként szerepel. Először 1978. augusztus 8-án szerepelt képsorban.

Bár a filmben Liz ajándékozta Jonnak, a képregénysorozatban Jon ismerőse Lyman (aki Jon volt osztálytársa) "hagyta" Jonnál. Ubul egy elég buta kutya, éppen ezért Garfield legfőbb célpontja. Főleg nagy és csepegő nyelve zavarja a macskát. Mindig lerúgja vagy löki az asztalról az állandóan vidám és lihegő kutyust, de ha Garfield bajban van, számíthat Ubul segítségére.

 

Mellékszereplők

 • Mici (angolul: Pooky) - Garfield plüssmacija. Kiakad, ha elveszti, vagy kigúnyolják kedvenc maciját. Először 1978. október 23-án jelent meg. Jon zoknis fiókjában találta, és így lett az övé.
 • Nermal - Garfield szemében édes, mézes és iszonyúan idegesítő kiscica. Először 1979. szeptember 3-án láthattuk.Garfield akárhányszor meglátja és Nermal idegesíti vagy kivágja az ajtón - amiért Jon dühös mert folyton cserélheti ki az ajtót - vagy elküldi postán Abu-Dhabiba.
 • Heléna (angolul: Arlene) - egy rózsaszín lánymacska, akinek Garfield udvarol, de néha menekül is tőle. Először az 1980. december 17-i képregényben tűnt fel.
 • Jon szülei, akik vidéken élnek. Jon gyakran látogatja őket, amit Garfield erősen ellenez, mivel őt is mindig magával viszi.
 • Jon nagymamája, aki idős kora ellenére is nagyon aktív, edz és extrém sportokat is űz. Garfield őt kedveli leginkább Jon rokonságából. (A távoli rokonokról Jon történetei alapján viszont rémálmai vannak.)
 • Irma - büfés-nő. Jon és Garfield gyakran nála esznek. Irma egymaga vezeti non-stop éttermét, és elég furcsa ételeket készít.
 • Doki bátyó - Jon testvére, vidéken él és gyakran veszekedik Jonnal.
 • Liz - állatorvos, aki Jon barátnője hosszú és reménytelennek tűnő udvarlás után. Először 1979. június 26-án jelent meg.
 • Postás - Garfield megtámadja és megszaggatja a nadrágját.
 • Pókok - amiket Garfield utál, és sokszor egy újságpapírral gonosz módon kilapítja őket.
 • Egerek - akikkel Garfield időnként különféle egyezségeket köt, és soha nem bántja őket.
 • Kutyák - Garfield szereti piszkálni a megkötött kutyákat, de baj van, ha nincsenek megkötve.
 • Madarak - Garfield kedvenc csemegéi. Rengetegszer állít nekik csapdát, több-kevesebb sikerrel.
 • Beszélő mérleg - gyakran kerül konfliktusba Garfielddal, amikor nyilatkoznia kell a súlyáról.
 • Jon szomszédai - Hubert és Reba, sokszor nézik elmebetegnek Jont, pedig a kedvencei szokták kikészíteni. Jonnak van még egy szomszédja, Mrs. Feeny. Garfield vagy a margarétáit trancsírozza szét, vagy valami kárt tesz a csivavájában. Jon ilyenkor nagyon mérges macskájára.
 • Aranyhalak - Garfield előszeretettel fogyasztja őket. Legszívesebben tartármártással. Jon - ha Garfield megeszik egy halat - nagyon mérges lesz.
 • Fák, virágok, és más, akár élettelen dolgok is megszemélyesítődnek néha egy-egy rövid történet erejéig, mind csak Garfield számára.
 • Floyd egy egér, Garfield barátja, sokszor panaszkodik hogy a rajzfilmben nincsen szerepe.

 

Könyvek

 • Garfield Kisokos (120 oldal)
 • Garfield 25 éve - Jöhet a torta! (144 oldal)
 • Garfield Nagy Dobása (társasjátékos könyv)
 • Zseb-Garfield könyvsorozat
 • Garfield és a Zűr Kommandó sorozat:

•1.     Baljós kezdet

•2.     Patkány Jack visszavág!

•3.     K-9 a brutál blöki

•4.     A kegyetlen kombinátor

 • Garfield, a kémapó (96 oldal)
 • Garfield és a mérges mágus
 • Garfield és a suli fantomja
 • Garfield és a pincerém
 • Garfield és a titokzatos múmia
 • Garfield karácsonya
 • A teljes, cenzúrázatlan, utolérhetetlen Garfield (Nagy mancs sorozat 1.)
 • Az igazat és csakis az igazat a macskákról (Nagy mancs sorozat 2.)

 

Rajzfilmek

 

 

Garfield elmaradhatatlan hangja volt ezekben a rajzfilmekben Lorenzo Music, akinek 2001-ben bekövetkezett halála óta Bill Murray vette át a helyét, ő volt a hangja Garfieldnak a róla készült mozifilmekben. A rajzfilmeket gyakran kísérték jazzes, blues-os betét- és főcímdalok, melyeket a fekete jazz és blues énekes Lou Rawls énekelt. Mellette énekelt és szerezte a zenét vagy volt hang Desirée Goyette. Magyarországon ezek közül jó párat be is mutattak, de elsőként a Garfield és barátai (Garfield and Friends) jutott el ide. Garfieldnak ekkoriban szinkronhangja Kerekes József volt, míg Jon magyar hangja Pusztaszeri Kornél. A magyar szöveget Bálint Ágnes készítette. Később a Garfield filmekben Till Attila vette át Garfield hangját.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 28
Tegnapi: 68
Heti: 96
Havi: 863
Össz.: 108 978

Látogatottság növelés
Oldal: <3 Garfield
Ide írhatod a honlap főcímét, ami legfeljebb 75 karakter lehet! - © 2008 - 2018 - gruberbalint.hupont.hu

A HuPont.hu jelszava az, hogy itt a honlapkészítés ingyen van! Honlapkészítés Ingyen

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: garfield - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »